Lisäohjeita ja tietoa valokuidun suhteen

Osuuskunta on saanut joiltakin jäseniltä pyynnön antaa ehdotuksia varsinkin WiFi-verkon kattavuuden parantamiseen, sekä tarkempaa tietoa verkon kattavuuden eri tekijöihin, miksi tässä alla listaamme pari ehdotusta ja esimerkkiä jotka ovat toiminnassa eri jäsenillä tänään.

Kuitumodeemin tarkemmat ohjeet ovat myös julkaistu Dokumentteja-sivulle, josta löydät erittäin kattavat ohjeet tarkemmille asetuksille.

Muistutus: Haluamme myös muistuttaa että kaikki valokuitumodeemin ulkopuolella olevat oheislaitteet, erilliset WiFi-verkot ja muut kiinteistön omat ja erilliset laitteet eivät ole asioita johon osuuskunta voi vaikuttaa tai antaa tukea. Osuuskunta toimii jäsenille palveluntarjoajana ja vastaa siten sisääntulevasta kuituliikenteestä sekä päätelaitteesta, alkuperäisin asetuksineen.

Mitkä asiat vaikuttavat WiFi-verkon kuuluvuuteen/nopeuteen?
Laitetyyppi – Eri laitteilla on eri nopeudet jolla WiFi voi toimia, miksi joillakin laitteilla nopeus voi olla suurempi kun toisilla. Tietokoneissa verkkokortti määrää niin johdollisen kuin WiFi-verkon nopeuden, joka useimmiten on rajoitettu joko 100mbps tai 1000mbps.

Myös reitittimissä ja eri WiFi-signaalin toistolaitteissa on eri nopeudet, esimerkiksi voi nopeudet helposti olla alle sen mitä valokuitu voi toimittaa. Huomioithan myös että mikäli talossa on useampi WiFi-verkko, häiritsevät nämä helposti toisiaan.

Talon rakenne ja reitittimen sijoitus vaikuttaa aina WiFi-verkon kantavuuteen ja nopeuteen. Suuremmat talot ja kivirakenteeet / paksut seinät vaikuttavat nopeasti negatiivisesti, miksi joissakin kohteissa on hyvä vahvistaa verkon kuuluvuuttaa esimerkiksi ns. mesh-verkolla tai useammalla reitittimellä.

Mitä vaihtoehtoja on WiFi-verkon parantamiseen?
Mesh-verkko avustaa luomalla kattavan lähiverkon helpolla tavalla, suhteellisen edullisesti ja kattavasti. Mesh-verkko ratkaisuja löytyy useammalta tuotevalmistajalta, mm. Google, TP-Link ja Netgear.

Löydät mesh-verkko-ratkaisuja jokaisesta tietotekniikkaliikkeestä, esimerkiksi:
Power
Verkkokauppa
Gigantti

Vaihtoehtoja on monia, kuten myös tarpeet. Kannattaa tarkistaa eri ratkaisujen hyödyt ja kattavuuden ennen ostopäätöstä. Esimerkkinä on joillakin jäsenillä Googlen Mesh-verkko (Google Nest Wifi) ja joillakin TP-Linkin Deco-sarjan ratkaisu.

Minkälaisia ethernetjohtoja tarvitsen käyttää?
Täyden nopeuden hyödyntäminen vaatii vähintään Cat5e-kaapelityypin. Suosittelemme kuitenkin Cat6 tai korkeampaa, jolla voi takaa minimissään 1gbit-yhteyden.

Voinko jatkaa sisäverkkoa vanhalla reitittimellä?
Voit, asetukset vaihtelevat paljon joten varmistathan oman reitittimen ohjekirjasta kuinka laite tulee kytkeä verkkoon.